Kwasy omega 3, 6 i 9 mają ogromne znaczenie w zbilansowanej diecie. Posiadają szerokie właściwości prozdrowotne. Na co wpływają kwasy omega 3, 6 i 9? Jak je dzielimy? Które z nich są najważniejsze? Gdzie występują? Na powyższe pytania postaramy się odpowiedzieć w poniższym artykule.
Kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone
Tłuszcze w pożywieniu dzielimy na nasycone i nienasycone. Kwasy nasycone to głównie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, choć znajdują się one również w oleju kokosowym czy palmowym. Łańcuchy kwasów tłuszczowych w tym przypadku posiadają jedynie wiązania pojedyncze. Tego rodzaju tłuszcze organizm człowieka jest w stanie wytworzyć samodzielnie, dlatego też nie nazywa się ich niezbędnymi. Główną ich funkcją jest dostarczanie energii. Źródłem tych tłuszczy jest mięso, mleko i produkty mleczne, jaja. Dieta bogata w tłuste produkty zwierzęce jest dla nas niebezpieczna właśnie z powodu dużej zawartości tłuszczy nasyconych. Ich nadmierna podaż wiąże się z rozwojem chorób cywilizacyjnych takich jak miażdżyca i choroby niedokrwiennej serca.
Kwasy nienasycone to druga grupa, wśród nich wyróżniamy jednonasycone i wielonienasycone. Kwasy tłuszczowe jednonienasycone, nie są nazywane niezbędnymi, ponieważ organizm jest w stanie w pewnym stopniu zapewnić zapotrzebowanie na te tłuszcze. Pod względem budowy chemicznej, charakteryzują się występowaniem tylko jednego wiązania podwójnego w swoim łańcuchu. Znaczące ilości tego składnika znajdują się w oliwie z pierwszego tłoczenia. Jednonienasycone tłuszcze mogą stanowić dla organizmu źródło energii. Tych kwasów należy szukać w produktach roślinnych takich jak: oliwki, orzechy laskowe, pistacje, migdały, orzechy ziemne, awokado, oleje z tych produktów, olej rzepakowy, ale również żółtko jaj.
Kwasy omega 3 6 9 jakie wybrać ?
W dzisiejszych czasach często podążamy za modą zdrowego odżywiania, słyszymy co jest dobre, a co nam może szkodzić. Ale czy tak naprawdę wiemy co ma wpływ na kondycję i stan organizmu człowieka. Z wielu źródeł napływają już od kilku lat doniesienia o właściwościach zdrowotnych, które posiadają kwasy omega 3 i omega 6. Wiedza taka jest bardzo cenna i powinna mieć zastosowanie w praktyce i w codziennym życiu. Zastosowanie odpowiednio tłuszczu w naszej codziennej diecie może uchronić nas i nasz organizm przed groźnymi chorobami cywilizacyjnymi. W zdrowej i zbilansowanej diecie nie chodzi bowiem o unikanie tłuszczu, ale o wybranie tych dobrych, a unikanie takich, które nam szkodzą. Większość olejów roślinnych którymi obdarzyła nas medycyna naturalna stanowią tłuszcze, który składa się przede wszystkim z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli kwasów omega – 3 i omega – 6. Odpowiednie ich spożycie jest kluczowe dla prawidłowego rozwoju młodego organizmu jak i funkcjonowania i zdrowia dorosłego człowieka. Warto zaznaczyć w tym miejscu że w celu dostarczenia do organizmu kwasów omega można rozważyć stosowanie oleju z czarnuszki.
Suplementacja
Ludzki organizm w pewnym stopniu składa się z tłuszczu. Na ilość tłuszczu w organizmie człowieka jaka jest optymalna wpływa wiele czynników. Podstawowe dwa to wiek i płeć. Jest to około 21-34% dla kobiet i około 8-24% tłuszczu dla mężczyzn. Równie niebezpieczny jest nadmiar, jak i niedobór tłuszczu w organizmie człowieka. Tłuszcze są bowiem odpowiedzialne za wiele ważnych funkcji. Kwasy tłuszczowe stanowią niezwykle ważne elementy strukturalne w budowie błon komórkowych. Zajmują się usuwaniem toksyn z komórek, pośredniczą w dostarczaniu substancji odżywczych, wzmacniają układ odpornościowy, ograniczają powstawanie stanów zapalnych. Uczestniczą także w regeneracji stanu mięśni, zębów, kości i komórek nerwowych. Bez tłuszczów niemożliwy jest dostarczanie przez ściany jelita witamin A, D, E i K, czyli tzw. witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Tłuszcze stanowią ponadto źródło niezbędnej do działania ludzkiego organizmu energii.
Kwasy omega 3 gdzie występują ?
Najczęściej niezbędne nasycone kwasy tłuszczowe można spotkać w olejach roślinnych. Ważne w tym wypadku jest, aby olej wytwarzany był w w sposób naturalny, dzięki czemu zachowuje swoje właściwości. Właśnie dlatego oleje bogate w kwasy omega najczęściej tłoczone są na zimno w prasach ślimakowych na wolnych obrotach w temperaturze nie przekraczającej 40OC. Ten model zapewnia zachowanie pełni składników, znajdujących się w nasionach.
Produkty tłoczone na zimno możemy podzielić na dwie grupy:
- Oleje przetworzone – posiadają mniej składników odżywczych, gdyż zostały specjalnie odfiltrowane i zakonserwowany w ten sposób, aby nie zachodził proces utleniania.
- Oleje nieprzetworzone – inna popularna nazwa to niefiltrowane, oleje powstałe w ten sposób nie zostały oczyszczone i zakonserwowane, charakteryzują się krótszą datą spożycia, po jej przekroczeniu z reguły jełczeją. Właściwością produktów nieprzetworzonych są antyutleniacze chroniące nasze DNA, przed działaniem wolnych rodników.
Właściwości
Właściwości kwasów omega zapewniają zrównoważoną dietę i prowadzą do zdrowego trybu życia. Wszystko to spowodowane jest zastępowaniem w naszej diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi, dzięki czemu dodatkowo pomagamy naszemu organizmowi w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi (kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone są tłuszczami nienasyconymi). Do właściwości kwasów omega zaliczamy działanie:
- wspomagające pracę serca i układu krwionośnego
- przeciwzakrzepowe i obniżające stężenie trójglicerydów i cholesterolu
- hipotensyjne, obniżają ciśnienie tętnicze krwi,
- zapobiegające zawałom serca, powstawaniu blaszek miażdżycowych
- chronią przed udarami mózgu
- przyczyniają się do zapobiegania rozwoju nowotworów
- zwiększają odporność i obniżają podatność organizmu na infekcje
- są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego
- wspomagają wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego, zapobiegają osteoporozie
- wspomagają leczenie przy złamaniach kości, zapaleniach stawów, chorobach reumatycznych, a nawet stanach zapalnych skóry
- wspomagają układ sercowo naczyniowy, zmniejsza stężenie lipidów we krwi, dzięki czemu zapobiega miażdżycy, wzmacnia naczynia krwionośne i usprawniają przepływ krwi, zapobiega zatorom.
- wspomagają układ hormonalny, jednym z kluczowych składników oleju jest kwas gamma-linolenowy. Zmniejsza on poziom cholesterolu, reguluje gospodarkę hormonalną organizmu
- przeciwbólowe, łagodzą stany zapalne organizmu, bóle stawów oraz obrzęki mięśni przyspiesza regenerację błon śluzowych i skóry.
Źródło omega 3 i 6
Olej roślinny tłoczony na zimno są znakomitym źródłem omega 3 i 6. Kwasy te znajdziemy między innymi w oleju z czarnuszki, który zawiera mieszaninę α-, β-, γ- i δ-tokoferoli oraz pochodnych γ-tokotrienolu o działaniu antyoksydacyjnym. Ogranicza to ryzyko powstawania chorób sercowo–naczyniowych, nowotworów, związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej (AMD). Źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 jest też olej z nasion konopi. Kwasy te występują oleju konopnym w praktycznie idealnym stosunku 3:1. Organizm człowieka nie jest zdolny do wytwarzania wiązań podwójnych w kwasach tłuszczowych w pozycjach n-3 i n-6 (czyli przy 3 i 6 od końca atomie węgla), dlatego nie może on wytworzyć tych związków tłuszczowych. Z tego powodu musimy dostarczać kwasy z pożywieniem. Nie stanowią one dla organizmu źródła energii, ale są mu potrzebne m.in. do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i układu krążenia. Dobrym źródłem tych tłuszczy są głównie ryby morskie i owoce morza, ale znajdują się one również w produktach pochodzenia roślinnego, np. w oleju.
W grupie kwasów omega-6 wyróżniamy głównie:
- linolowy (LA)
- gamma-linolenowy (GLA)
- arachidonowy (ARA)
Źródłem tych kwasów tłuszczowych są oleje roślinne, orzechy, pestki i nasiona. Mówiąc o kwasach omega-3 i omega-6 należy wspomnieć o niezwykle ważnym stosunku tych kwasów w codziennej diecie. W naszej diecie tłuszcze roślinne powinny pięciokrotnie lub sześciokrotnie przewyższać ilością tłuszcze rybie. Dieta mieszkańców Europy zawiera zbyt mało kwasów omega-3 i zbyt wiele kwasów omega-6. Wiąże się to z małym spożyciem ryb i owoców morza.
Olej z konopi zawiera ponad 80% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). W tym od 15 do 25% stanowią kwasy omega-3, a 50 do 70% kwasy omega-6.
Podsumowanie
Znaczenie kwasów omega 3, 6 i 9 jest niebagatelne. Musimy uwzględnia ich spożycie w zbilansowane diecie. Wszystko ze względu na niezwykle ważny aspekt, polegający na tym, ze nasz organizm nie jest wstanie ich sam wytworzyć a odpowiedzialne one są za szereg pozytywnych aspektów w naszym organizmie.
Eco Flowers s.c.
ul. Marii Skłodowskiej-Curie 4A
90-505 Łódź
biuro@trafka.pl
NIP: 947 200 08 51