Czym jest olej z czarnuszki ?
“Olej z czarnuszki wyleczy wszystko z wyjątkiem śmierci” – ta opinia towarzyszyła Czarnuszce od stuleci i trzeba przyznać, że nie bezpodstawnie. Niepozorna roślina o wielkich możliwościach. Olej z czarnuszki ceniony był przez Największych tego świata. Galen, Hipokrates czy też Pliniusz wielokrotnie podkreślali, jak wartościowa jest Czarnuszka siewna. Sama Kleopatra korzystała z jej właściwości kosmetycznych, a Tutenchamon nie rozstał się z nią nawet po śmierci. Dzięki czemu Czarnuszka zyskała taką popularność już w starożytnych czasach?

Patrząc na rosnącą popularność alternatywnych metod leczenia, coraz więcej osób zaczyna interesować się ziołami i roślinami, które stworzyła dla nas natura. Czarnuszka siewna od pokoleń stała na straży medycyny naturalnej, ze względu na szerokie spektrum działania, a głównym produktem wytwarzanym od stuleci, był wspomniany wcześniej olej z czarnuszki. Wracając do korzeni i wiedzy naszych przodków, uzupełnijmy dane o najnowsze informacje i przekonajmy się, co dokładnie powinniśmy o niej wiedzieć.
Czarnuszka siewna, swoją skuteczność zawdzięcza dzięki zawartym w niej ponad 100 czynnym substancjom, które wpływają na cały układ odpornościowy człowieka.
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki , jest najefektywniejszą formą zażywania czarnuszki, posiadający w sobie skoncentrowaną jej formułę. Według najczęściej przyjętej proporcji mała łyżeczka oleju z czarnuszki odpowiada trzem łyżeczkom ziaren. Ponadto sam olej daje możliwość szerszego zastosowania, niż same ziarna. Ale jakie dokładnie posiada właściwości?
Spis treści:
- Czym jest olej z czarnuszki
- Olej z czarnuszki – właściwości
- Olej z czarnuszki na różne dolegliwości
- Składniki oraz wartości odżywcze oleju z czarnuszki
- Jak stosować olej z czarnuszki siewnej
- Dawkowanie oleju z czarnuszki
- Przeciwskazania do stosowania
- Olej z czarnuszki w literaturze
- Olej z czarnuszki – najważniejsze informacje
- Olej z czarnuszki w kuchni
- Opinie na temat oleju z czarnuszki
Olej z czarnuszki – właściwości
Na wstępie warto zapamiętać, że olej z czarnuszki nie jest lekiem, a suplementem diety, który niezwykle i skutecznie poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego i pomaga zniwelować wiele schorzeń. Według najnowszych doniesień stabilizuje błony komórkowe, jest łatwowchłanialny i przyswajalny przez organizm, co powoduje równie szybkie na niego oddziaływanie. Do właściwości oleju z czarnuszki zaliczamy:
- Działanie antybakteryjne,
- Działanie przeciwgrzybiczne,
- Działanie przeciwalergiczne,
- Działanie uodparniające i wspomagające układ immunologiczny,
- Działanie antynowotworowe,
- Działanie przeciwstarzeniowe skóry,
- Działanie przeciwbólowe,
- Wzmacnia włosy, skórę i paznokcie,
- Wykazuje działanie obniżające cholesterol i zapobiegawcze pojawienie się miażdżycy,
- Wspiera walkę z cukrzycą i nadciśnieniem.
Patrząc na powyższe właściwości, możemy stwierdzić, że niejedna roślina również tak działa. Owszem. Czarnuszka nie jest jedynym darem jakie, dała nam Matka Natura posiadającym te wyszczególnione “umiejętności”. Jednak każda roślina pomimo pewnego wspólnego mianownika ma zupełnie inne metody działania i oddziaływania na ludzki organizm. Jak więc w praktyce olej z czarnuszki wpływa na walkę z konkretnymi schorzeniami? Zobrazujemy to na trzech przykładach.
Olej z czarnuszki na różne dolegliwości

Czarnuszka na odporność czyli walka z przeziębieniem i kaszlem
By zrozumieć mechanizm działania czynnych substancji zawartych w oleju z czarnuszki, musimy przyjrzeć się najpierw, jak działa sam układ odpornościowy, który jest odpowiedzialny za rozwój wielu chorób i dolegliwości człowieka.
Jeśli kiedykolwiek oglądaliśmy, niegdyś popularną francuską bajkę, „Było sobie życie”, zapewne łatwiej będzie nam zrozumieć, jak funkcjonuje bariera ochronna naszego organizmu, przywołując na pamięć sympatyczne postacie. Otóż w obronie przed licznymi patogenami, wirusami i bakteriami, które za wszelką cenę chcą wniknąć do naszego organizmu, chronią nas zastępy „komórek bojowych”, których misją jest walka z wrogami układu immunologicznego.
Są to erytrocyty, znane także jako czerwone krwinki, które zaopatrują w tlen wszystkie komórki organizmu, wzmacniając je i regenerując jednocześnie. Tuż za nimi w szeregu działają leukocyty, czyli białe krwinki, które mnożą się momentalnie gotowe do walki, wykrywając wroga. Nie można zapominać także o limfocytach (szczególnie B i T) oraz makrofagach, które są systemem sprzątającym pozostałości po wygranej walce z patogenami. Olej z czarnuszki sprawia, że całe opisane “wojsko” naszego organizmu jest silniejsze i na długo trzyma odpowiednią kondycję, a także szybciej się namnaża w razie potrzeby. Widzimy więc, że olej z czarnuszki działa na układ odpornościowy profilaktycznie i wspomagająco, gdyż w przypadku przeziębienia wykazuje właściwości przeciwzapalne i łagodzące.
Niestety podczas przeziębienia, bardzo często towarzyszy nam uporczywy kaszel. Mimo że nie kojarzy się z niczym przyjemnym, ma ważną rolę obronną. Dzięki niemu możemy szybciej pozbyć się szkodliwych zarazków, wraz z odkrztuszaną wydzieliną. Olej z czarnuszki siewnej rozrzedza tę wydzielinę, co ułatwia jej odkrztuszanie, a także rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu erytrocyty (oraz reszta opisanych oddziałów bojowych) mogą podejmować próby naprawczo – regenerujące.
Zachęcamy również do przeczytania artykułu o CBD
Olej z czarnuszki na nadciśnienie
Jedną z licznych chorób cywilizacyjnych jest nadciśnienie. Przyczynia się do niego nieodpowiedni tryb życia, mało ruchu, stres, a także cholesterol we krwi. Skutki nadciśnienia mogą być niebagatelne, gdyż spodziewać możemy się udaru lub zawału, po których nie tylko będzie ciężko wrócić do pełnej kondycji i zdrowia, ale możemy w ich efekcie stracić życie. Jak może więc nas ocalić olej z czarnuszki? Udowodniono, że jego regularne przyjmowanie obniża poziom cholesterolu, niweluje stan zapalny naczyń krwionośnych i uelastycznia ich ściany, dzięki czemu nie tworzą się zakrzepy, sprzyjające udarom.
Działanie oleju z czarnuszki na skórę
Łuszczyca, atopowe zapalenie skóry i trądzik, który nie jest przypadłością, tylko nastolatków, mają ogromny wpływ na życie. Prócz walorów estetycznych, skóra dotknięta tymi schorzeniami jest niszczona, tworzą się na niej liczne blizny, a towarzyszący przy tym ból i swędzenie, stają się istnym utrapieniem. W przypadku łuszczycy, która jest dziedzina, a także może wywoływać ją aspekt psychiczny, zmiany skórne są najbardziej dotkliwe. Rany na wewnętrznej stronie nóg i rąk, pękające miejsca na skórze głowy, to stany zapalne, które wynikają z zaburzonego wzrostu komórek skóry. Olej z czarnuszki pomaga walczyć z tymi wszystkimi objawami.
Przyspiesza efekt gojenia się ran, regenerację i łagodzi stan zapalny. Praktyczne tu będzie zażywanie oleju zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. Wcierki na bazie oleju z czarnuszki, pomagają wybielić zbliznowaciałe miejsca, a także ujędrniają skórę, nie zapychając przy tym porów, gdzie chętniej tworzą się liczne zaskórniki i niedoskonałości.
Poznajmy teraz dokładny skład oleju z czarnuszki, dzięki któremu powyższe schorzenia stają się mniej problematyczne.
Składniki oraz wartości odżywcze oleju z czarnuszki
Przyglądając się składnikom oleju z czarnuszki, nie dziwi nas fakt, że nazywa się go “naturalnym antybiotykiem”. Czarnuszka siewna to bogate źródło witamin i kwasów o dość wysokim stężeniu. Według statystyki jej nasycenie przekłada się na przedstawiony podział zawartości:
- Białka – 21%,
- Tłuszcze roślinne, w tym olejki eteryczne – 35%,
- Węglowodany – 38%,
- Pozostałe składniki wspomagające – 6%
Olej z czarnuszki posiada również:
- Nienasycone kwasy tłuszczowe w tym Omega -3,-6,-9, które są niezbędne w procesie oddychania komórkowego, prowadzą do szybkiego gojenia się ran, nadają skórze gładką i elastyczną strukturę oraz nieprzerwanie oddziałują na układ nerwowy. Ponadto pobudzają przemianę materii i regulują krążenie krwi.
- Beta – karoten, który nie tylko wpływa korzystnie na kondycję cery i włosów, ale zapewnia dobry i ostry wzrok. Niejednokrotnie potwierdzono także jego istotne znaczenie w walce z chorobami nowotworowymi i immunologicznymi.
- Kwas foliowy – witamina niezbędna przy prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, mózgu, błon śluzowych, a także zapobiega pojawieniu się anemii.
- Biotyna – prócz roli upiększającej włosów i skóry, biotyna odgrywa istotną rolę w stabilizacji cukru we krwi i pomaga w stanach lękowo – depresyjnych.
- Magnez – jeden z najistotniejszych pierwiastków, jakiego potrzebuje organizm. Dzięki niemu nasz układ odpornościowy jest w pełni sprawny, podobnie ja mięśnie, kości czy stawy. Niedobór magnezu powoduje choroby wieńcowe, liczne skurcze wszystkich mięśni i hamuje prawidłową przemianę białek, tłuszczy czy węglowodanów.
- Selen – niebędny przy zatruciu organizmu, chroniący przed powstawaniem komórek nowotworowych i alergii oraz pomagający w zachowaniu dobrej koncentracji.
- Cynk – ponieważ cynk znajduje się w ponad 70 enzymach ludzkiego ciała, jego niedobór może być katastrofalny. Reguluje odporność, wpływa na gojenie się ran, a dodatków nadaję sprężystości włosom i skórze.
- Witamina E – strażnik stojący na czele prawidłowego krążenia i struktury krwi. Niedobór prowadzi do chorób nowotworowych i może hamować produkcję przeciwciał.
- Witamina B1 – naturalny energetyk organizmu. Wzmacnia mięśnie serca, ma działanie przeciwbólowe, ułatwia zapamiętywanie.
- Witamina B6 – chroni błony śluzowe, wzmacnia krążenie krwi i ściany serca.
- Witamina C – uznawana za czołową jednostkę sprzyjającą odporności, chroni i niweluje stany zapalne, a także działa odtruwająco.
To nie koniec listy składników, jakie zawiera olej z czarnuszki. Znajdziemy tu także kwas linolowy, kwas oleinowy, kwas alfa-linolenowy, a także liczne olejki eteryczne, które pełnią funkcje przeciwutleniające, przeciwzapalne i ochronne (szczególnie nerek czy wątroby).
Widząc, ile dobrodziejskich mikroelementów niesie w swoim składzie olej z czarnuszki, najchętniej zażywalibyśmy go nieustanie. Jednak we wszystkim ważny jest umiar i proporcje.

Jak stosować olej z czarnuszki siewnej?
Olej z czarnuszki ma silne i różne właściwości terapeutyczne, dlatego możemy stosować go na wiele sposobów w zależności od tego, co chcemy uzyskać. Jeśli zależy nam na właściwościach leczniczych, przyjmujmy go doustnie, jeśli chcemy poprawić kondycję naszej skóry i zmian chorobowych wywołanych np. łuszczycą, olej możemy nanosić bezpośrednio na miejsca zmienione chorobowo, a jeśli zależy nam na gęstych i mocnych włosach, olej z czarnuszki warto dodać do szamponu. Nie należy także zapominać, że świetnie sprawdza się jako dodatek kulinarny, gdzie nie tylko przyczyni się do naszego zdrowia, ale także podkręci smak wielu potraw.
Uznaje się także robienie przerw pomiędzy kuracjami i przyjmowaniem oleju z czarnuszki. Po tygodniu zażywania należy na przemiennie zrobić tydzień przerwy. Ponadto wskazane jest spożywanie oleju z posiłkami, nie na czczo, gdyż tylko wtedy jest najlepiej przyswajalny, a jego specyficzny smak, jest łatwiejszy do przyzwyczajenia.
Skoro mamy tak wiele form przyjmowania oleju z czarnuszki, zobaczmy jakie ilości przypadają na każdą z nich.
Dawkowanie oleju z czarnuszki
W zależności od rodzaju naszych schorzeń, dawkowanie oleju z czarnuszki może być skrajnie różne. Dodatkowo jeśli nie jesteśmy pewni, jaką dawkę zaaplikować, warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym, który doskonale zna nasze przypadłości i podpowie, jaka dawka nie powinna zaburzyć działań innych leków. Pomocna może też być konsultacja z wykwalifikowanym fitoterapeutą, który bardzo dobrze zna oddziaływanie czarnuszki na ludzki organizm i może wskazać nam odpowiednie dawkowanie.
Jednak są przyjęte pewne normy uznane za nieszkodliwe i bezpieczne, które na podstawie specjalistycznej literatury przedstawiamy w niniejszym artykule.
Określa się, że dzieci powyżej lat 5 i dorośli powinni przyjmować 1 łyżkę oleju dziennie.
Jeśli jednak prócz zwykłej profilaktyki chcemy pobudzić nasz układ odpornościowy przed okresem jesienno – zimowym lub pragniemy uniknąć intensywnego ataku alergii wiosną, dawkowanie kształtuje się następująco:
- Zabezpieczająco: 3 razy dziennie po 25 kropli oleju z czarnuszki. Warto do każdej dawki uzupełniająco dodać: 1 gram witaminy C i 1 tabletkę musującą z wapniem.
- Intensywnie: 3 razy dziennie po 25 kropli oleju z czarnuszki z uzupełnieniem 1 tabletki musującej z wapniem + 1 tabletki musującej z magnezem + 1 gram witaminy C.
- Kompleksowo: 3 razy dziennie po 25 kropli oleju z czarnuszki z uzupełnieniem do każdej dawki 3 tabletek multiwitaminy + 2 tabletki z enzymami.
Powyższe kuracje nie powinny trwać dłużej niż 5 miesięcy.
Przeciwskazania do stosowania
Nie ma leku ani suplementu diety, który nie miałby skutków ubocznych po zażyciu zbyt dużej ilości albo ze względu na istniejące dolegliwości pacjenta, byłby niewskazany dla pewnych grup osób. Tak samo jest w wypadku czarnuszki.
Pomimo braku dokładnych danych i badań na ten temat, zaleca się, by kobiety w ciąży nie zażywały żadnej formy czarnuszki. Wynika to z faktu, że czarnuszka wpływa na skurcze mięśni gładkich macicy, co może skutkować poronieniem, albo przedwczesnym porodem.
Osoby leczone chemioterapią także powinny skonsultować się z lekarzem w kwestii przyjmowania czarnuszki. Mimo że ma potencjał wspomagania walki chorób nowotworowych, to jej nasiona mogą zmniejszać skuteczność powyższej metody leczenia. Osoby przyjmujące leki na nadciśnienie, także produkty z czarnuszki powinny przyjmować pod nadzorem lekarza. Roślina ta ma naturalne właściwości obniżania ciśnienia, a w połączeniu z innymi farmaceutykami, ciśnienie może być znacząco za niskie.
U niektórych osób po zażyciu oleju czy nasion czarnuszki może wystąpić alergia, powodująca wysypkę, swędzenie lub powstawanie licznych pęcherzy na skórze, a także jej mrowienie i obrzęk warg, gardła lub języka. W takich wypadkach należy odstawić roślinę i upewnić się, czy reakcja nie wystąpiła po przedawkowaniu. Jeśli alergia ustąpi, a po mniejszych dawkach nie pojawią się ponownie powyższe objawy, należy poprzestać przyjmowanie na określonej dawce.
Olej z czarnuszki w literaturze
W jednym z dzieł Pliniusza Starszego, zatytułowanego „Historia Naturalna”, ten rzymski pisarz opisał olej z czarnuszki jako środek na ukąszenie węży, skorpiona, a także lekarstwo na wysypki skórne.
O czarnuszce możemy także się co nieco dowiedzieć z najstarszej księgi świata, Biblii. W księdze Izajasza użyto jej jako przykładu w przypowieści o siewcy, potwierdzając tym samym jak bliska była Hebrajczykom ta roślina, którą traktowali jako roślinę zbożową.
Także jeden z naszych polskich botaników, Marcin z Urzędowa, żyjący w XVI wieku, w swoim poradniku „Herbarzu polskim”, zawarł informacje o zaletach czarnuszki i wytwarzanym z niej oleju. Zachwalał nie tylko jej walory smakowe, polecając jako dodatek do chleba, ale także opisywał korzyści wytwarzanego z niej oleju.
Olej z czarnuszki – najważniejsze informacje
Patrząc po sklepowych półkach, możemy zastanawiać się, który olej z czarnuszki wybrać, który jest najlepszy i na co zwrócić uwagę? Czym się od siebie różnią i który producent jest godny zaufania? Aby ułatwić odpowiedzi na te pytania, przybliżymy najważniejsze i rozstrzygające dylemat informacje.

Jak produkowany jest olej z czarnuszki
Cała „produkcja” oleju z czarnuszki zaczyna się już na etapie siewu, który ma miejsce we wrześniu. Do momentu, gdy roślina kwitnie, pola nawadnia się bardzo intensywnie, po czym, gdy widoczne są już w pełni wykształcone mieszki, wstrzymuje się podlewanie, aby nasiona czarnuszki mogły wyschnąć. Jednak same zbiory, rozpoczynają się w momencie, gdy rośliny są uschnięte od spodu. Istotny jest fakt, że robi się to jeszcze przed wschodem słońca, by uniknąć zawilgocenia rosą.
Jednak to nie koniec. Zebrane rośliny, układa się na snopkach w równych odstępach, by nastąpiło dalsze „wysuszanie”. Po tym etapie, ziarna czarnuszki są młócone, a następnie trafiają do tłoczni.
Olej z czarnuszki powinien być tłoczony na zimno. Jak wygląda ten proces? Olej wyciskany jest w sposób mechaniczny, w temperaturze tarcia tj. do 40 st.C. Dzięki temu nie dochodzi do zniszczenia kwasów tłuszczowych i zniknięcia wielu innych ważnych substancji. Warto zaznaczyć, że tak tłoczony olej może nie przekłada się na ilość, jaką uzyskalibyśmy przy ekstrakcji chemicznej, jednak jest w pełni wysokojakościowy – esencjonalny o brązowo jasnej barwie, posiadający niezwykle korzenny smak.
Gdzie najlepiej kupić olej dobrej jakości?
Mimo że olej z czarnuszki możemy kupić niemal wszędzie, nie oznacza to, że wszędzie warto. Jeśli zależy nam na jakości produktu, warto unikać kupowania w hipermarketach i dużych sieciach. Dlaczego? Produkty w takich sklepach przechowywane są długo i w różnych temperaturach, a ma to niebagatelny wpływ na jakość spożywanego oleju, który może stracić swoje właściwości.
A co jeśli nasza miła znajoma, starsza Pani z własnym gospodarstwem, ma do zaoferowania nam własny wyrób w postaci oleju z czarnuszki? Cóż, nie należy tutaj wrzucać wszystkich do jednego worka, ale jak w poprzednim akapicie zaznaczyliśmy, znaczenie mają nawet najdrobniejsze szczegóły. Osoby prywatne czy nieposiadającej w pełni wiedzy i warunków, mimo że mogą wytłoczyć własny olej, nie uzyskają idealnej konsystencji i jakości, jaką dadzą nam producenci żywności, specjalizujący się w tej dziedzinie. Posiadają odpowiednie zaplecze, wiedzą jak należy magazynować olej z czarnuszki, a także nie tworzą masowej produkcji, tylko robią to w małych partiach i regularnie, co daje nam gwarancję świeżego produktu. Szukaj więc oleju z czarnuszki dobrej jakości u producentów żywności, których zapleczem są olejarnie i manufaktury olei.
Jak przechowywać oleje roślinne?
Prócz dobrego tłoczenia, resztą sukcesu dobrej jakości oleju z czarnuszki jest jego przechowywanie. Im większa zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w produkcie, tym temperatura przechowywania powinna być niższa. Ponadto liczy się także butelka, której zadaniem jest ochrona przed światłem i nagrzewaniem się. Najlepiej spisują się do tego butelki typu marasca, wykonane z grubego ciemnego szkła, które blokuje przedostawanie się promieni UV.
Tak przechowywany olej jest w pełni bezpieczny. Nie tylko nie utraci swoich właściwości, ale także nie zajdą w nim reakcje chemiczne, które mogłyby zaszkodzić przy późniejszej konsumpcji.
A jak przechowywać olej z czarnuszki w warunkach domowych? Bez względu na to czy został już otwarty, czy nie najlepiej trzymać go w lodówce w temperaturze 5 -10 st. C.
Trwałość oraz termin ważności oleju
A jaki termin ważności ma olej z czarnuszki? Jeśli kiedykolwiek przeczytamy na etykiecie, że jest bezterminowy, nie tylko odłóżmy taki produkt na półkę sklepową, ale i ostrzeżmy przed nim innych. Bez względu na datę otwarcia, prawidłowo wytłoczony olej z czarnuszki ma 3-miesięczny termin przydatności do spożycia, licząc od daty wytłoczenia.

Olej z czarnuszki w kuchni
Nasiona z czarnuszki, wielokrotnie zdobią kompozycję i bogacą walory smakowe wielu potraw. Ponieważ jednak olej z czarnuszki tłoczony jest na zimno, nie nadaje się on do smażenia i użycia w tych samych przepisach co nasiona. Jest za to idealnym kompanem sałatek, dresingów i wielu innych potraw nadając im wyrazistego smaku. Przedstawiamy niektóre z najsmaczniejszych przepisów.
CZERWONA PAPRYKA Z KUSKUSEM I OLEJEM Z CZARNUSZKI
Składniki dla 2 osób:
- 2 czerwone papryki
- pół szklanki kuskusu
- 1 duża cebula
- łyżka oliwy z oliwek
- olej z czarnuszki
- sól i pieprz do doprawienia
Papryki przygotowujemy do nadziania, usuwając gniazda nasienne i kapelusz z łodygą. Cebulę kroimy według uznania – piórka, kostki – i podsmażamy na oliwie, po czym dodajemy wcześniej ugotowany kuskus. Doprawiamy solem i pieprzem, po czym przekładamy farsz do papryk. Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut i zapiekamy w temperaturze 200 st.C.
Przekładamy na talerz i polewamy olejem z czarnuszki. Gotowe!
DIP DO SAŁATEK
Często przy tworzeniu własnej sałatkowej kompozycji, mamy problem z doborem odpowiednich składników na dip czy dresing. Na takie przypadki polecamy poniższy przepis:
- 1 łyżka oleju z czarnuszki
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 2 łyżeczki miodu lipowego
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- przejrzałe awokado
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, (w przypadku awokado warto je wcześniej zmiksować) i gdy konsystencja staje się jednolita, podajemy do sałatki.
Opinie na temat oleju z czarnuszki
ziałanie oleju z czarnuszki, nie tylko potwierdzają lekarze, ale także liczne osoby, które na własnej skórze przekonały się o korzyściach z jego stosowania. Oto niektóre z nich:
”Nie ma nic gorszego niż powiedzieć osobie z genetycznymi uszczerbkami immunologicznymi, by wzmocniła swoją odporność naturalnymi metodami i będzie po kłopocie. Przynajmniej w moim przypadku jest to niemal niemożliwe. Bez leczenia farmakologicznego, z moim schorzeniem, które dotyka tylko 5% populacji na świecie, wirusy, bakterie i inne drobnoustroje nie pozwoliłyby mi wyjść z domu, zagrażając nie tylko mojemu zdrowiu, ale i życiu. Gdy jednak przeczytałam o działaniu oleju z czarnuszki i o tym, że już w dawnych czasach była niezwykle ceniona, postanowiłam zaryzykować. Przynajmniej nie zaszkodzi – pomyslałam. Używałam oleju głównie do licznych potraw, ale co jakiś czas stosowałam tzw. kuracje. Po pewnym czasie, oczywiście, jednocześnie lecząc się dotychczasowymi farmakologicznymi substancjami, zauważyłam różnicę w swoim samopoczuciu. Nie tylko poczułam więcej sił, ale udało mi się przeżyć okres zimowy bez infekcji, co jest dla mnie nieosiągalne od kilkunastu lat! Zdecydowanie olej z czarnuszki pozostanie moim stałym elementem diety”. – mówi Pani Anna z Łodzi.
“Od lat nastoletnich walczę z uporczywym trądzikiem, atopową skórą i nietolerancją pokarmową w jednym. Liczne diety, leczenie witaminą A, a także drogie kremy i maści przynosiły ulgę tylko na chwilę. Koleżanka poleciła mi smarować twarz olejem z czarnuszki i pomimo 33 lat, robie to do dziś. Nie tylko cera jest nawilżona, ale wszelkie niedoskonałości jaśnieją i znikają. Nie uwierzyłabym, gdybym nie spróbowała” – mówi Emila z Płocka
“Olej z czarnuszki uwielbiała moja babcia, dodając go do wielu potraw. Ja niestety długo nie mogłam się przemóc do tego charakterystycznego zapachu i smaku. Jednak słysząc o jego właściwościach, postanowiłam odtworzyć przepisy babci, które doceniłam po latach. Nie tylko moja cera i włosy są w dobrej kondycji, ale dolegliwości żołądkowe, z jakimi się borykałam, zniknęły. Babcia jednak wiedziała, co jest dobre” – mówi Pani Jola z Łodzi.
Bibliografia:
- P.Schleicher, M. Saleh “Czarnuszka siewna w medycynie naturalnej”.
- Właściwości prozdrowotne czarnuszki siewnej i jej znaczenie w leczeniu dny moczanowej, Roksana Jurczak, Julita Reguła, Katedra Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego, Wydział Mechaniczny, Politechnika Koszalińska Instytut Żywienia Człowieka i Dietetyki, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
- DERLEME MAKALESJA DZIENNIK NAUK O ŻYWNOŚCI I ZDROWIE, 2015-2017 Scientific WebJournals (SWJ), str 170.
- Phytochemistry, pharmacology, and therapeutic uses of black seed (Nigella sativa).
- The Effect of Dietary Black Cumin Seeds (Nigella Sativa L.) on the Performance of Broilers.
Metody płatności
