Olej z czarnuszki z powodzeniem można zaliczyć do jednego z wiodących źródeł tak nieocenionych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega. Świetnie sprawdza się jako dodatek do wszelkich dań serwowanych na zimno. Posiada bardzo charakterystyczny unikalny smak trudny do pomylenia. Dodatkowo posiada jakże pozytywne działanie na organizm człowieka. Jego stosowanie może okazać się niezwykle pomocne w walce z licznymi dolegliwościami.
Proces produkcji
Cała „produkcja” oleju z czarnuszki zaczyna się już na etapie siewu, który ma miejsce we wrześniu. Do momentu, gdy roślina kwitnie, pola nawadnia się bardzo intensywnie, po czym, gdy widoczne są już w pełni wykształcone mieszki, wstrzymuje się podlewanie, aby nasiona czarnuszki mogły wyschnąć. Jednak same zbiory, rozpoczynają się w momencie, gdy rośliny są uschnięte od spodu. Istotny jest fakt, że robi się to jeszcze przed wschodem słońca, by uniknąć zawilgocenia rosą. Jednak to nie koniec. Zebrane rośliny, układa się na snopkach w równych odstępach, by nastąpiło dalsze „wysuszanie”. Po tym etapie, ziarna czarnuszki są młócone, a następnie trafiają do tłoczni. Olej z czarnuszki powinien być tłoczony na zimno. Jak wygląda ten proces produkcji ? Olej z czarnuszki wyciskany jest w sposób mechaniczny, w temperaturze tarcia tj. do 40 st.C. Dzięki temu nie dochodzi do zniszczenia kwasów tłuszczowych i zniknięcia wielu innych ważnych substancji. Warto zaznaczyć, że tak tłoczony olej może nie przekłada się na ilość, jaką uzyskalibyśmy przy ekstrakcji chemicznej, jednak jest w pełni wysokojakościowy – esencjonalny o brązowo jasnej barwie, posiadający niezwykle korzenny smak.
Skład
Przyglądając się składnikom oleju z czarnuszki, nie dziwi nas fakt, że nazywa się go “naturalnym antybiotykiem”. Czarnuszka siewna to bogate źródło witamin i kwasów o dość wysokim stężeniu. Według statystyki jej nasycenie przekłada się na przedstawiony podział zawartości:
- Białka – 21%,
- Tłuszcze roślinne, w tym olejki eteryczne – 35%,
- Węglowodany – 38%,
- Pozostałe składniki wspomagające – 6%
Olej z czarnuszki posiada również:
- Nienasycone kwasy tłuszczowe w tym Omega -3,-6,-9, które są niezbędne w procesie oddychania komórkowego, prowadzą do szybkiego gojenia się ran, nadają skórze gładką i elastyczną strukturę oraz nieprzerwanie oddziałują na układ nerwowy. Ponadto pobudzają przemianę materii i regulują krążenie krwi.
- Beta – karoten, który nie tylko wpływa korzystnie na kondycję cery i włosów, ale zapewnia dobry i ostry wzrok. Niejednokrotnie potwierdzono także jego istotne znaczenie w walce z chorobami nowotworowymi i immunologicznymi.
- Kwas foliowy – witamina niezbędna przy prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, mózgu, błon śluzowych, a także zapobiega pojawieniu się anemii.
- Biotyna – prócz roli upiększającej włosów i skóry, biotyna odgrywa istotną rolę w stabilizacji cukru we krwi i pomaga w stanach lękowo – depresyjnych.
- Magnez – jeden z najistotniejszych pierwiastków, jakiego potrzebuje organizm. Dzięki niemu nasz układ odpornościowy jest w pełni sprawny, podobnie ja mięśnie, kości czy stawy. Niedobór magnezu powoduje choroby wieńcowe, liczne skurcze wszystkich mięśni i hamuje prawidłową przemianę białek, tłuszczy czy węglowodanów.
- Selen – niebędny przy zatruciu organizmu, chroniący przed powstawaniem komórek nowotworowych i alergii oraz pomagający w zachowaniu dobrej koncentracji.
- Cynk – ponieważ cynk znajduje się w ponad 70 enzymach ludzkiego ciała, jego niedobór może być katastrofalny. Reguluje odporność, wpływa na gojenie się ran, a dodatków nadaję sprężystości włosom i skórze.
- Witamina E – strażnik stojący na czele prawidłowego krążenia i struktury krwi. Niedobór prowadzi do chorób nowotworowych i może hamować produkcję przeciwciał.
- Witamina B1 – naturalny energetyk organizmu. Wzmacnia mięśnie serca, ma działanie przeciwbólowe, ułatwia zapamiętywanie.
- Witamina B6 – chroni błony śluzowe, wzmacnia krążenie krwi i ściany serca.
- Witamina C – uznawana za czołową jednostkę sprzyjającą odporności, chroni i niweluje stany zapalne, a także działa odtruwająco.
To nie koniec listy składników, jakie zawiera olej z czarnuszki. Znajdziemy tu także kwas linolowy, kwas oleinowy, kwas alfa-linolenowy, a także liczne olejki eteryczne, które pełnią funkcje przeciwutleniające, przeciwzapalne i ochronne (szczególnie nerek czy wątroby).
Widząc, ile dobrodziejskich mikroelementów niesie w swoim składzie olej z czarnuszki, najchętniej zażywalibyśmy go nieustanie. Jednak we wszystkim ważny jest umiar i proporcje.
Olej z czarnuszki gdzie kupić ?
Mimo że olej z czarnuszki możemy kupić niemal wszędzie, nie oznacza to, że wszędzie warto. Jeśli zależy nam na jakości produktu, warto unikać kupowania w hipermarketach i dużych sieciach. Dlaczego? Produkty w takich sklepach przechowywane są długo i w różnych temperaturach, a ma to niebagatelny wpływ na jakość spożywanego oleju, który może stracić swoje właściwości.
A co jeśli nasza miła znajoma, starsza Pani z własnym gospodarstwem, ma do zaoferowania nam własny wyrób w postaci oleju z czarnuszki? Cóż, nie należy tutaj wrzucać wszystkich do jednego worka, ale jak w poprzednim akapicie zaznaczyliśmy, znaczenie mają nawet najdrobniejsze szczegóły. Osoby prywatne czy nieposiadającej w pełni wiedzy i warunków, mimo że mogą wytłoczyć własny olej, nie uzyskają idealnej konsystencji i jakości, jaką dadzą nam producenci żywności, specjalizujący się w tej dziedzinie. Posiadają odpowiednie zaplecze, wiedzą jak należy magazynować olej z czarnuszki, a także nie tworzą masowej produkcji, tylko robią to w małych partiach i regularnie, co daje nam gwarancję świeżego produktu. Szukaj więc oleju z czarnuszki dobrej jakości u producentów żywności, których zapleczem są olejarnie i manufaktury olei.
Jak przechowywać ?
Prócz dobrego tłoczenia, resztą sukcesu dobrej jakości oleju z czarnuszki jest jego przechowywanie. Im większa zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w produkcie, tym temperatura przechowywania powinna być niższa. Ponadto liczy się także butelka, której zadaniem jest ochrona przed światłem i nagrzewaniem się. Najlepiej spisują się do tego butelki typu marasca, wykonane z grubego ciemnego szkła, które blokuje przedostawanie się promieni UV.
Tak przechowywany olej jest w pełni bezpieczny. Nie tylko nie utraci swoich właściwości, ale także nie zajdą w nim reakcje chemiczne, które mogłyby zaszkodzić przy późniejszej konsumpcji.
A jak przechowywać olej z czarnuszki w warunkach domowych? Bez względu na to czy został już otwarty, czy nie najlepiej trzymać go w lodówce w temperaturze 5 -10 st. C.
Termin ważności
A jaki termin ważności ma olej z czarnuszki? Jeśli kiedykolwiek przeczytamy na etykiecie, że jest bezterminowy, nie tylko odłóżmy taki produkt na półkę sklepową, ale i ostrzeżmy przed nim innych. Bez względu na datę otwarcia, prawidłowo wytłoczony olej z czarnuszki ma 3-miesięczny termin przydatności do spożycia, licząc od daty wytłoczenia
Cena oleju z czarnuszki
Cena oleju z czarnuszki uzależniona jest od kilku elementów. Kluczowym z nich jest zapewnienie surowca najwyższej jakości. Ziarna czarnuszki eksportowane są przez zaledwie kilka krajów do czołówki, których zaliczyć można przede wszystkim Indie a tuż za nimi Egipt. Daleka droga, którą produkt musi przebyć przed dotarciem do olejarni już na początku podnosi cenę finalnego produktu. Dalej na cenę oleju z czarnuszki ma wpływ sposób produkcji. Metoda tłoczenia na zimno jest zdecydowanie najbardziej optymalną pod katem zapewnienia całego wachlarza właściwości. Natomiast nie jest już tak wydajna jeżeli chodzi o ilość produkowanego oleju z czarnuszki. Podsumowując jeżeli chcemy otrzymać 100% olej z czarnuszki to najzwyczajniej w świecie jego cena będzie wysoka. Otrzymamy natomiast za nią produkt najwyższej jakości o bardzo dobry właściwościach, który najzwyczajniej w świecie wart jest każdej ceny.
Przepisy
Nasiona z czarnuszki, wielokrotnie zdobią kompozycję i bogacą walory smakowe wielu potraw. Ponieważ jednak olej z czarnuszki tłoczony jest na zimno, nie nadaje się on do smażenia i użycia w tych samych przepisach co nasiona. Jest za to idealnym kompanem sałatek, dresingów i wielu innych potraw nadając im wyrazistego smaku. Przedstawiamy niektóre z najsmaczniejszych przepisów.
CZERWONA PAPRYKA Z KUSKUSEM I OLEJEM Z CZARNUSZKI
Składniki dla 2 osób:
- 2 czerwone papryki
- pół szklanki kuskusu
- 1 duża cebula
- łyżka oliwy z oliwek
- olej z czarnuszki
- sól i pieprz do doprawienia
Papryki przygotowujemy do nadziania, usuwając gniazda nasienne i kapelusz z łodygą. Cebulę kroimy według uznania – piórka, kostki – i podsmażamy na oliwie, po czym dodajemy wcześniej ugotowany kuskus. Doprawiamy solem i pieprzem, po czym przekładamy farsz do papryk. Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut i zapiekamy w temperaturze 200 st.C.
Przekładamy na talerz i polewamy olejem z czarnuszki. Gotowe!
DIP DO SAŁATEK
Często przy tworzeniu własnej sałatkowej kompozycji, mamy problem z doborem odpowiednich składników na dip czy dresing. Na takie przypadki polecamy poniższy przepis:
- 1 łyżka oleju z czarnuszki
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 2 łyżeczki miodu lipowego
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- przejrzałe awokado
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, (w przypadku awokado warto je wcześniej zmiksować) i gdy konsystencja staje się jednolita, podajemy do sałatki.
Podsumowanie
Olej z czarnuszki to naturalny olej roślinny, który zyskuje na popularności zw względu na swoje wszechstronne właściwości prozdrowotne. Wybierając produkt pamiętaj aby był produkowany metodą tłoczenia na zimno, dzięki takiej metodzie produkcji zachowa najcenniejsze dla zdrowia właściwości. Najbardziej rekomendowanym miejscem zakupu są małe olejarnie przygotowujące niewielkie partie produktu.
Eco Flowers s.c.
ul. Marii Skłodowskiej-Curie 4A
90-505 Łódź
biuro@trafka.pl
NIP: 947 200 08 51