Na czym polega tłoczenie oleju metodą na zimno?
Sprawdź na czym polega tłoczenie oleju na zimno
Sprawdź na czym polega tłoczenie oleju na zimno
Na dziale ze zdrową żywnością, wśród licznych olei roślinnych, możemy natknąć się na informację, że olej wyprodukowany poprzez tłoczenie oleju na zimno. Co to dokładnie oznacza ten termin? Jaka jest różnica, gdy dodatkowo na odwrocie etykiety czytamy hasło „rafinowany”, „nierafinowany” lub „z pierwszego tłoczenia”? Skoro wyróżniamy tyle kategorii powstawania oleju roślinnego, to który nich należy wybrać? Przed takimi dylematami stoi niejeden z konsumentów, ale właśnie dla takich osób powstają podobne do tego artykuły wyjaśniające powyższe zagadnienia.
Tłoczenie oleju na zimno należy do najstarszych i najzdrowszych metod tłoczenia olei. Jest ona możliwa w przypadku owoców oraz nasion, które mają 15% zawartość tłuszczu (m.in. tłoczony na zimno jest olej z czarnuszki czy olej lniany). Olej wyciska się w sposób mechaniczny, w temperaturze pokojowej do maksimum 50 st. C. Dzięki temu nie dochodzi do zniszczenia cennych i pełnowartościowych substancji jak, chociażby nienasycone kwasy tłuszczowe czy witaminy.
Stosowanie wyżej opisanych olejów cały czas zyskuje na popularności. Olej tłoczony na zimno może być wykorzystywany np. jako nośnik w procesie produkcji. Kupując olejek CBD to właśnie w oleju konopnym tłoczonym na zimno często „zawieszony” jest ekstrakt. Poniżej przestawiamy bardziej szczegółowe informacje na temat tłoczenia oleju na zimno.
Cały proces możemy podzielić na trzy odrębne etapy:
Skoro tłoczenie oleju na zimno jest zdrowe i ekologiczne to, czemu w wielu przypadkach używa się ekstrakcji chemicznej? Głównie rozchodzi się tutaj o ilość. Przy tradycyjnym tłoczeniu na zimno nie uzyskamy takiej ilości oleju jak przy nowoczesnych metodach produkcji. Jednak otrzymamy produkt wysokojakościowy i esencjonalny, czego będzie brakować produktom przemysłowego powstawania.
Wiedząc już, jak powstaje olej tłoczony na zimno, zajmijmy się często dopisywanym na etykiecie butelki hasłem nierafinowany. Słowo to oznacza, że nasz olej jest nie tylko wytworzony metodą tradycyjną i ekologiczną, ale także, że finalny produkt nie zostaje oczyszczony za pomocą środków chemicznych. W praktyce dostajemy olej, którego smak, kolor czy barwa są bardzo intensywne, a na dnie butelki może osadzać się naturalny osad. Taki olej nie stracił swoich pierwotnych właściwości na żadnym etapie produkcji, a jedyne metody oczyszczania jakie są dozwolone to filtracja, wirowanie lub płukanie wodą. Właśnie brak rafinacji przekłada się na cenne właściwości oleju z czarnuszki coraz częściej wybieranego przez klientów.
Inaczej sprawa wygląda przy oleju tłoczonym na zimno, ale rafinowanym. Ponieważ polityka konsumpcjonizmu polega na marketingu idealnego wizerunku, olej z osadem na dnie butelki wielu konsumentom może nie przypaść do gustu. Mimowolnie kojarzy się z produktem niskiego gatunku (a paradoksalnie jest zupełnie odwrotnie), przez co klient nie będzie chciał go kupić. Producenci, zamiast prowadzić kampanie uświadamiania i przekazywać prawdziwą wiedzę, postanowili sprostać irracjonalnym oczekiwaniom klienta i zmniejszyć koszty produkcji. Tak powstała rafinacja oleju – czyli oczyszczanie chemiczne, podczas którego olej traci „umiejętność” sedymentacji, połowę cennych właściwości (głównie tłuszczy z grupy omega – 3) kolor i zapach. Tak oczyszczony produkt jest przejrzysty, klarowny i bezwonny, a niekiedy nawet tańszy.
Olej tłoczony na zimno niejednokrotnie jest produktem wymagającym. Mówimy oczywiście o oleju nierafinowanym. Ze względu na niską temperaturę wytwarzania, musi być on przechowywany w podobnych warunkach. W związku z tym przelewany jest do butelek o grubym i ciemnym szkle, które nie przepuszcza promieni słonecznych. Prócz tego ma dość krótką datę ważności – około 3 miesięcy i nie nadaje się do pieczenia lub smażenia.
Olej tłoczony na zimno – rafinowany – nie podlega takim restrykcjom. Możemy znaleźć piękne jasne butelki z wymyślnym etykietami, a dodatkowo do jego kupna zachęca długa data ważności.
Pamiętajmy jednak, że nie liczy się ilość, wygląd czy nawet cena. Najważniejsza powinna być dla nas jakość, którą zapewnia tylko nierafinowane tłoczenie oleju na zimno. Dodatkowym atutem jest jeśli na butelce widnieje napis: z pierwszego tłoczenia. Znaczy to, że wytłoczone już raz ziarna nie zostały ponownie użyte do wytłoczenia „resztek substancji”. Te drobne na etykietach różnice w praktyce okazują się ogromne. Dlatego zgłębiajmy naszą wiedzę, by kupując konkretne oleje tłoczone na zimno, wiedzieć, na jakie aspekty warto zwrócić uwagę, by dokonać najlepszego wyboru.
Do najpopularniejszych olei produkowanych metodą na zimno zaliczyć możemy:
Bibliografia:
Eco Flowers s.c.
ul. Marii Skłodowskiej-Curie 4A
90-505 Łódź
biuro@trafka.pl
NIP: 947 200 08 51
We may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.
Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.
These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.
Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, refusing them will have impact how our site functions. You always can block or delete cookies by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website. But this will always prompt you to accept/refuse cookies when revisiting our site.
We fully respect if you want to refuse cookies but to avoid asking you again and again kindly allow us to store a cookie for that. You are free to opt out any time or opt in for other cookies to get a better experience. If you refuse cookies we will remove all set cookies in our domain.
We provide you with a list of stored cookies on your computer in our domain so you can check what we stored. Due to security reasons we are not able to show or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.
We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps, and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.
Google Webfont Settings:
Google Map Settings:
Google reCaptcha Settings:
Vimeo and Youtube video embeds:
You can read about our cookies and privacy settings in detail on our Privacy Policy Page.
Regulamin sklepuWygląda na to, że jeszcze nie dokonałeś wyboru.