Wiele osób kojarzy konopie z paleniem lub waporyzacją. Popularne stały się także olejki CBD i kosmetyki z jego udziałem. Jednak żywność konopna i jej producenci również nie zostaje w tyle jeśli chodzi o zróżnicowany asortyment z udziałem produktów konopnych. Co zatem może nam zaoferować?
Bogata w witaminy i minerały zróżnicowana dieta jest podstawą dobrego stanu zdrowia, kondycji naszego organizmu i pięknego wyglądu. Wystarczy odrobina nieuwagi, złych nawyków żywieniowych i nasze ciało szybko zaczyna informować nas o brakach i potrzebach. Liczne suplementy diety, kompleksy witamin czy zioła mają na celu zachowanie stałej równowagi mineralnej. Wśród tych zdrowotnych ” pomocników” funkcjonują także konopie siewne.
Żywność konopna zalety
Na wstępie zacznijmy od tego, dlaczego konopie siewne dodawane są do produktów spożywczych. Co jest w nich szczególnego, atrakcyjnego lub prozdrowotnego? Konopie siewne, z których producenci wytwarzają swoje produkty spożywcze, to bogactwo niezbędnych kwasów Omega, występujących wręcz w idealnych dla ludzkiego organizmu proporcjach. Prócz tego liczne minerały, witaminy, substancje odżywcze, kannabinoidy i błonnik poprawiają trawienie oraz procesy metaboliczne. Dodatkowym atutem jest fakt, że białko konopne jest wysoko przyswajalne, a według licznych naukowców uchodzi za najlepiej przyswajalne z białek pochodzenia roślinnego. Widzimy zatem, że nie bez przyczyny produkty spożywcze z udziałem konopi określa się mianem super food.
Produkty spożywcze z udziałem konopi mają to do siebie, że oddziałują na cały organizm i na wszelkie zachodzące w nim procesy. Włączenie ich do codziennej diety przyniesie szereg korzyści. Szczególnie poleca się je osobom cierpiących na cukrzycę, nadciśnienie, czy choroby serca. Trzeba też wspomnieć, że produkty spożywcze z konopi w naszym kraju są wytwarzane z legalnej odmiany tej rośliny. Są w pełni bezpieczne i nie posiadają psychoaktywnych substancji. Ponieważ jednak prawo dotyczące żywności jest regulowane przez dany kraj, jadąc na wycieczkę za granicę, czytajmy etykiety produktów spożywczych z konopi. Może się okazać, że mają inny skład i są wytworzone z konopi indyjskich, których właściwości różnią się pod pewnymi względami od konopi siewnych.
Co znajdę w kategorii żywność konopna ?
Które zatem z produktów koniecznie powinny znaleźć się w naszej domowej spiżarni? Oto niektóre z nich!
Mąka konopna — osoby, które unikają glutenu i pragną zachować prawidłową wagę, koniecznie powinny dodać do swojego jadłospisu mąkę konopną. Najlepiej połączyć ją z mąką żytnią. Dzięki temu nasze wypieki i dania będą miały bogatszą wersję korzystnych substancji w postaci białka i błonnika. Mąkę konopną wytwarza się z ziaren konopi, które mają dużą zawartość witamin E, K i B co sprawia, że działa antyoksydacyjne.
Masło konopne — problem z wysokim poziomem cholesterolu może być przyczyną wielu innych schorzeń i dolegliwości. Stała dieta, regularne badania i niejednokrotnie wspomaganie farmakologiczne to codzienność osób z nieprawidłowym wskaźnikiem trójglicerydów. Masło konopne jest świetnym zamiennikiem masła tradycyjnego. Nie tylko nie podnosi poziomu złego cholesterolu, ale też pozwala utrzymać jego prawidłowy poziom. Działa korzystnie w przypadku stanów zapalnych żołądka i jelit, a ponadto wzmacnia układ odpornościowy.
Herbata konopna — jeśli szukamy mieszanki subtelnych aromatów, smaków o działaniu wyciszającym to mieszanka konopna jest dla nas stworzona. Herbata konopna redukuje stres, obniża ciśnienie i pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru i cholesterolu. Producenci uatrakcyjniają swoje produkty wersjami smakowymi poprzez dodanie innych ziół lub kwiatów, dlatego warto wybrać dla siebie idealny wariant. Oczywiście to nie jedyny napój z udziałem konopnym. Mamy do wyboru także liczne kawy i piwo, które staje się coraz popularniejsze!
Miód konopny — jest szczególnym dobrodziejstwem w okresie jesienno-zimowym. Świetnie łagodzi podrażnione i bolące gardło, wzmacnia odporność, działa antybakteryjnie i przyspiesza regenerację. Dodatkowo pobudza apetyt i wykazuje działanie antyseptyczne. Miód konopny dodany do herbaty, owsianki czy innych dań nada charakterystyczny, ale delikatny posmak konopny.
Słodycze — jeśli lubimy łakocie, ale ze względu na zdrową dietę lub schorzenia ich unikamy, możemy pozwolić sobie na małe odstępstwa przy słodyczach konopnych. Podobnie jak inne produkty spożywcze, mają działanie wzmacniające i wspierające układ trawienny. Czekolada, cukierki, ciasteczka, lizaki, batoniki i gumy do żucia — to wszystko jest w zasięgu ręki. Na dodatek nie musimy obawiać się o nietypowy smak. Producenci zadbali, aby ich wysokiej klasy produkty były smaczne i zdrowe.
Białko konopne — jeśli z jakiegoś powodu unikasz jedzenia białka zwierzęcego, możesz wyrównać jego zapotrzebowanie białkiem konopnym. Jest idealne dla wegan, sportowców czy osób z nietolerancją laktozy. Uzupełnia braki organizmu, dostarczając mu odpowiednią ilość budulca do wzmacniania mięśni i komórek. Co ciekawe, można je bezpiecznie włączyć do diety dzieci i osób starszych.
Mając do wyboru taką różnorodność produktów, możemy przygotować z nich niezliczoną ilość dań: smacznych, zdrowych i prozdrowotnych! Odwiedź sklep konopny w Twojej okolicy i sprawdź interesujące Cię produkty.
Bibliografia:
- Aspekty prawne żywności z Cannabis sativa ze szczególnym uwzględnieniem stosowania CBD w suplementach diety, Marta Łanoch
- https://www.igifc.pl/wp-content/uploads/2020/02/Wspolczesna-dietetyka-konopie-1.pdf
- http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2020/10/pf_2020_100-103.pdf

Eco Flowers s.c.
Aleksandrowska 67/93/222
91-205 Łódź
biuro@trafka.pl
NIP: 947 200 08 51