Coraz częściej w licznych przepisach kulinarnych możemy wśród składników dań i wypieków znaleźć masło konopne. Okazuje się, że jest ono świetnym uzupełnieniem smakowym, ale i nie tylko. Jego niezwykle cenne walory prozdrowotne doceniają dietetycy i osoby pragnące poprawić swój stan zdrowia. A co Ty wiesz o maśle konopnym ?
Masło właściwości
Jednym z pierwszych pytań, jakie mogą się nasunąć to czy masło konopne wykonane jest z nielegalnych konopi ? Odpowiedź brzmi: To zależy. Ale zacznijmy od początku i sprawdźmy wszystkie niezbędne informacje. Masło konopne to produkt wchodzący w skład kategorii określanej jako żywność konopna. Masło jest wykonane z konopi, a właściwie którejś jej części: nasion, kwiatostanów, liści lub łodyg. Kluczowym i najbardziej istotnym wątkiem jest to, z jakiego gatunku konopi zostało wytworzone. Do wyboru mamy konopie siewne i konopie indyjskie. Jaka jest różnica pomiędzy nimi?
Otóż masło konopne wykonane z konopi indyjskich zawiera duże stężenie THC, czyli związku wywołującego “haj” i dobry nastrój. W naszym kraju dodatkowo nie uda nam się zakupić niniejszego produktu z powodu ograniczeń prawnych dotyczących stężenia THC, którego maksymalna ilość może wynosić 0,2%. Natomiast masło konopne wytworzone z konopi siewnych jest w pełni legalne, bogate w cenne właściwości i w tym wypadku nie musimy obawiać się efektu psychoaktywnego. Konopie siewne zawierają śladowe ilości THC, a liczne kannabinoidy mają same pozytywy działania. Zwróćmy uwagę jakie. Masło konopne charakteryzuje się delikatno-wyrazistym smakiem, które szczególnie ubogaca ciasteczka, sosy, wyroby czekoladowe i praktycznie rzecz biorąc, ma takie same właściwości jak konopie siewne, czyli:
- Działa korzystnie na układ odpornościowy,
- Korzystnie wpływa na układ nerwowy,
- Wspiera pracę układu krążenia, jelit i układu oddechowego,
- Wykazuje działanie przeciwzapalne,
- Ma działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne,
- Działa przeciwbólowo.
Jak zrobić masło konopne ?
Masło konopne można też zrobić samemu. Jeśli lubimy wyzwania kulinarne, przedstawiamy jeden ze sprawdzonych przepisów na masło konopne!
Składniki:
- Susz konopny 10 g (Nie jest istotny rodzaj suszu konopnego. Wybierz samodzielnie aromat, który najbardziej odpowiada twoim gustom smakowym).
- Masło 250 g.
- Woda 250 ml.
Prócz tego potrzebny będzie garnek lub rondelek i miska. Oczywiście susz możemy zastąpić poprzez wykorzystanie olejku a dokładniej jego odmiany o stężeniu 10%
W pierwszej kolejności zaczynamy od dekarboksylacji, czyli podgrzania suszu w piekarniku. Rozłóż na blaszce papier do pieczenia, ułóż równomiernie susz i włóż do piekarnika rozgrzanego do 130 st. C (można też do tego użyć naczynia żaroodpornego) na około 45 minut. Dzięki temu wszystkie najcenniejsze związki zawarte w suszu „uwalniają się”.
Następie do rondelka wlewamy wodę, podgrzewamy i dodajemy masło, by idealnie się rozpuściło, tworząc jednolitą masę. W dalszych czynnościach dodajemy zdekarboksylowany i ostudzony susz CBD, po czym gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny. Istotne jest, by regularnie dolewać do rondelka wody, która cały czas będzie się wygotowywać. Po tym czasie dajemy chwilę naszej „miksturze” na ostygnięcie, a następnie przecedzamy całość przez gazę i wlewamy do czystej miski i wkładamy ją do lodówki na około 3 godziny. Na powierzchni wody ładnie oddzieli się masło, które wystarczy zebrać i przełożyć do maselniczki. Gotowe!
Masło z CBD
Najlepszym miejscem żeby kupić masło z CBD oraz inne bliźniacze produkty jest sklep z produktami konopnymi. Wyspecjalizowane sklepy posiadają autentyczne, pełnowartościowe produkty sprowadzane od najlepszych producentów, a na dodatek żywność z konopi jest odpowiednio przechowywana. Nie nagrzewa się od licznych lamp, tracąc swoje właściwości, tak jak ma to niestety miejsce w supermarketach. Odpowiednie magazynowanie, temperatura i czas przechowywania zgodnie z zaleceniami producenta sprawiają, że otrzymamy zawsze produkt pełnowartościowy i „świeży”.
Podsumowanie
Osoby dbające o poziom cholesterolu, ciśnienia krwi lub cukru, śmiało mogą wpisać w swoją codzienną dietę masło konopne, które pomoże utrzymać odpowiednie wartości niniejszych czynników. Także osoby przestrzegające diety odchudzającej i szczególnie dbające o swoją sylwetkę, nie muszą się obawiać spożywania masła konopnego. W rozsądnych ilościach nie wpłynie na naszą wagę, a przyczyni się do prawidłowego metabolizmu całego organizmu (w tym odżywienia komórek). Na dodatek, związki zawarte w maśle są wręcz nie do przedawkowania i są w pełni bezpieczne. Nie ma ograniczenia wiekowego co do jego spożywania, a zawarte w konopiach kannabinoidy dodatkowo wpłyną korzystnie na naszą cerę. Warto przy tym dodać, że masło konopne występuje także pod postacią kosmetyków lub dermokosmetyków i jest przeznaczone do pielęgnacji skóry, włosów lub ciała. Podobne zastosowanie ma również popularny olejek CBD, który oprócz funkcji suplementu również wykorzystywany jest w sektorze „beauty”.
Bibliografia:
- https://www.igifc.pl/wp-content/uploads/2020/02/Wspolczesna-dietetyka-konopie-1.pdf
- KONOPNE ABC, wydawnictwo Helion,
- https://cnb.drirenaeris.com/wp-content/uploads/2020/12/surowce-pochodzenia-konpnego-biotechnologia-3.2020.pdf
Eco Flowers s.c.
ul. Marii Skłodowskiej-Curie 4A
90-505 Łódź
biuro@trafka.pl
NIP: 947 200 08 51