Czekolada konopna a zwłaszcza jej smak i aromat został doceniony na całym świecie, a producenci stale próbują zaskoczyć i zaspokoić wysokie wymagania koneserów tej wyjątkowej słodyczy. Czekolada w formie kremu, napoju, pralin czy tabliczki to ogólnodostępne produkty, jednak oferta rynku powiększyła się o kolejny interesujący wariant. Jaki?
Czekolada konopna, o której mowa to należąca do grupy produktów Superfood przekąska, o niepowtarzalnym smaku. Miejsce, w którym z pewnością znajdziesz ten produkt będzie sklep konopny. Sama czekolada posiada niezwykłe właściwości, a w połączeniu z konopiami staje się szczególnie wartościowa. Na samym wstępie pragniemy zaznaczyć, że nie jest ona przeznaczona wyłącznie dla dorosłych. Czekolada konopna to bezpieczny produkt spożywczy, który nie ma błędnie założonego, efektu psychoaktywnego. Co w takim razie może nam zaofiarować ta nietypowa mieszanka?
Z czego zrobiona jest czekolada konopna ?
Czekolada z konopi to nic innego jak połączenie danego gatunku czekolady z ziarnami konopi siewnej. W zależności od preferencji możemy kupić czekoladę konopną mleczną, białą, gorzką lub deserową. Jest to produkt naturalny o łagodnej i aksamitnej konsystencji, bogaty w liczne, prozdrowotne związki. Sama czekolada zawiera duże pokłady magnezu, żelaza, błonnika, potasu, wapnia i witamin z grupy A, B, E. Dodaje nam energii, sił i wzmacnia koncentrację. Łącząc ją z nasionami konopnymi, otrzymujemy niezwykle odżywczy produkt. Konopie siewne (w tym ziarna) mają dużą zawartość kwasów omega, zdrowego białka, węglowodanów, kannabinoidów, cynku i witaminy E, która jest genialnym przeciwutleniaczem. Jednym słowem finalny produkt – czekolada konopna – to prozdrowotna słodycz, niemal z samymi atutami. Do wad możemy zaliczyć, że zjedzona bez umiaru i w nadmiarze, może przyczynić się do zwiększenia masy ciała, ale jeśli będziemy w stanie się oprzeć ciągłemu podjadaniu, nic nam nie grozi.
Właściwości czekolady z konopi
Skoro czekolada z konopi ma tak „bogate i wartościowe wnętrze” to jak przełoży się ono na naszą kondycję i zdrowie? Oto kilka z najważniejszych właściwości czekolady konopnej, wynikających z wartości składu:
- Przyczynia się do utrzymania prawidłowej kondycji mięśni, ścięgien, włosów i paznokci.
- Idealna jako uzupełnienie diety wegetariańskiej.
- Wykazuje działanie przeciwzapalne.
- Poprawia koncentrację, skupienie i pozytywnie wpływa na pamięć.
- Wspiera układ krążenia.
- Pobudza układ immunologiczny.
- Jest dobrą alternatywą dla cukrzyków i diabetyków – naturalna, wysokiej jakości czekolada konopna potrafi także zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy.
- Ogranicza namnażanie się wolnych rodników.
- Jest przyjacielem sportowców i pomaga przestrzegać zdrowej, zbilansowanej diety.
Oczywiście należy pamiętać, że spożywanie produktów konopnych nie ma aż tak wysokiego współczynnika wchłaniania jak olej CBD, ale przyczynia się do zachowania dobrego zdrowia i kondycji organizmu. By odnieść z czekolady konopnej jak najwięcej korzyści, nie kupuj jej w „pierwszym lepszym” sklepie. Rynek nie jest wystarczająco dobrze kontrolowany i nadzorowany, przez co pojawiło się dużo produktów (czekolad konopnych) o niskiej jakości i zawartości kannabinoidów. Doradzamy zatem zakupy u renomowanych producentów lub w sklepach z superfood.
Czekolada konopna – zrób ją sam
A czy możesz zrobić własną, indywidualną wersję czekolady konopnej? Oczywiście! Na dodatek nie jest to trudne, więc jeśli masz odrobinę czasu i chęci, przedstawiamy krótki przepis na czekoladę z konopi handmade.
Uwaga: W artykule skupiliśmy się na czekoladzie z dodatkiem ziaren, ale możesz użyć także konopnego suszu. Poniżej, dla urozmaicenia, przedstawiamy taką wersję czekolady.
Składniki i narzędzia:
- Dobrej jakości susz CBD – 5 g dobrze zmielić
- Ciemna czekolada – 100 g
- Rondelek
- Małe, głębokie naczynie – najlepiej żaroodporne
- Szklana miska
- Forma do czekolady (dowolny kształt)
Krok 1. Nasz dobrze zmielony susz należy w pierwszej kolejności zdekarboksylować, czyli podgrzać w odpowiedniej temperaturze. Dzięki temu susz uwolni swoje najcenniejsze właściwości w tym CBD. Zmielony susz włóż do rozgrzanego do 120 st. C. piekarnika na około 45 min.
Krok 2. W czasie dekarboksylacji rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Zagotuj w rondelku wodę, a następnie ustaw na nim szklaną miskę i delikatnie w nim rozpuszczaj czekoladę, stale mieszając.
Krok 3. Wrzuć susz do roztopionej czekolady i dokładnie wymieszaj.
Krok 4. Przelej czekoladę do formy, uderz nią kilka razy o stół, by zniknęły bąbelki powietrza i włóż do lodówki. Gdy czekolada stwardnieje, (około godziny) możesz delektować się jej smakiem. Smacznego!
Bibliografia:
- 1. https://www.cdr.gov.pl/images/wydawnictwa/2019/2019-KONOPIE-ROSLINA-PRZEKLETA-CZY-ZAPOMNIANA.pdf
- 2. http://www.olimpiadawiedzyozywieniu.pl/artykuly/superfoods%20idealne%20uzupe%C5%82nienie%20diety.pdf
- 3. https://pttzm.org/wp-content/uploads/2021/10/%C5%BBywno%C5%9B%C4%87-a-oczekiwania-wsp%C3%B3%C5%82czesnego-konsumenta.pdf#page=57
- 4. https://ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2015/nr%203/Bromatologia%203_2015%20art%2063%20s%20573-577.pdf

Eco Flowers s.c.
Aleksandrowska 67/93/222
91-205 Łódź
biuro@trafka.pl
NIP: 947 200 08 51