Konopie w kuchni możemy znaleźć pod różną postacią. Warto zainteresować się grupą składników pochodzących z konopi siewnych. Liczba dostępnych produktów jest bardzo duża zaczynając od oleju konopnego poprzez mąkę, makaron, nasiona a kończąc nawet na słodyczach produkowanych z konopi. Ostatnio pojawia się również silna reprezentacja wyrobów alkoholowych z dodatkiem konopi, które mogą okazać się świetnym dodatkiem do dań.
Przepisy z olejem konopnym
Olej z nasion konopi może być świetnym składnikiem do rozpoczęcia przygody ze stosowaniem produktów konopnych w kuchni. Może stanowić bazę lub dodatek do wielu prostych i szybkich w przygotowaniu przepisów. Jest to olej, który ma bardzo charakterystyczny aromat i smak, który można podsumować jako „ziemisty”. Produkt można kupić odwiedzając swój sklep konopny. Oleje tłoczone na zimno nie nadają się do smażenia i nie należy ich podgrzewać, ponieważ stracą wartości, natomiast idealnie sprawdzą się jest do potraw serwowanych na zimno. Nadaje się również dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, wegan i osób z nietolerancją glutenu. . Olej konopny jest doskonały do dań takich jak: sałatki, pieczywo, napoje czy pasty na bazie warzyw. Poniżej przedstawiamy kilka najpopularniejszych przepisów z wykorzystaniem oleju konopnego. Jest to olej, który może znaleźć zastosowanie w ciągu całego dnia zaczynając od śniadania, poprzez obiad a kończąc na kolacji.
NAPÓJ OCZYSZCZAJĄCY Z OLEJEM Z KONOPI (czas przygotowania 10 minut):
SKŁADNIKI:
- 4 łyżki oleju konopne
- 1 cytryny
- 2 jabłka
- 4 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu cayan
- szczypta cynamonu
- imbir
Z owoców (jabłka i cytryna) oraz z imbiru i czosnku wyciskamy sok. Dodajemy olej i przyprawy. Mieszamy intensywnie składniki. Tak przygotowany napój można już pić. Do jego smaku z pewnością trzeba się przyzwyczaić, ale w zamian dostaniemy dobrze oczyszczoną wątrobę. Napój należy stosować przez 7 dni. Należy go wypijać rano przed posiłkiem.
PASTA KANAPKOWA Z BIAŁEJ FASOLI Z OLEJEM Z KONOPI (czas przygotowania 15 minut) z cyklu konopie w kuchni
SKŁADNIKI:
- 1 puszka białej fasoli
- 4 łyżki oleju z konopi tłoczonego
- 4 łyżki słonecznika łuskanego
- czosnek niedźwiedzi
- ulubiona zielenina
- sól, pieprz do smaku
Słonecznik należy uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Następnie pestki słonecznika i oleju konopnego łączymy w bazę pasty za pomocą blendera. Dodajemy fasolę z puszki dokładnie oczyszczoną. Mielimy składniki ponownie na gładką masę. Przyprawiamy następnie czosnkiem niedźwiedzim, zieleniną, solą i pieprzem lub papryczką chilli. Pasta może być przechowywana w lodówce nawet do 5 dni.
AJVAR Z OLEJEM Z NASION KONOPI (czas przygotowania 50 minut)
SKŁADNIKI:
- 6-7 dużych papryk
- 1 duży bakłażan
- 1 ostra papryczka chilli
- olej
- Ziarno konopi łuskane
- Łyżka octu winnego
- Ząbek czosnku
- Sól, pieprz do smaku
Należy rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Pokrojone w ćwiartki bakłażany i pokrojone na połówki papryki należy ułożyć na blasze, posypać solą i piec przez około 30-40 minut. Po ostudzeniu należy obrać je ze skórki, dodać czosnek, ocet, przyprawy, olej konopny i zblendować. Ajvar powinien się chłodzić w lodówce. Przed podaniem pastę należy posypać łuskanym ziarnem konopi.
CBD Przepisy
KOKTAJL OWOCOWO – KONOPNY (czas przygotowania 10 minut)
SKŁADNIKI:
- 2 łyżki konopnej kakaowej proteiny (białka)
- 250 ml mleka roślinnego (migdałowego, sojowego, lub kokosowego)
- kilka kropli oleju, świetnie sprawdzi się wariant 5 %
- Dwie łyżki łuskanego ziarna konopi
- Banan lub ulubiony owoc
Przy pomocy blendera wymieszać mleko roślinne z konopnym białkiem, łuskanym ziarnem konopi, olejem konopnym i ulubionym owocem.
WARZYWNA ZUPA KREM Z OLEJEM KONOPNYM (czas przygotowania 30 minut)
SKŁADNIKI:
- olej
- seler
- por
- 4 ziemniaki
- garść szpinaku
- ziarna konopi
- masło klarowane
- czosnek, sół, pieprz, liście laurowe
- warzywny wywar
- śmietana
Por podsmażamy na maśle klarowanym, w miarę smażenia dodajemy czosnek, seler, ziemniaki. Po dłuższej chwili zalewamy całość wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym. Dodajemy liście laurowe i gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą mięknie. Dodajemy szpinak lekko go podgotowując oraz nasiona konopi. Następnie miksujemy wszystko blenderem, aż do gładkości, przyprawiamy do smaku. Po nałożeniu zupy na talerze dodajemy śmietanę i parę kropli oleju konopnego.
Konopie w kuchni przepisy
LEKKA SAŁATKA Z OLEJEM Z NASION KONOPI (czas przygotowania 120 minut)
SKŁADNIKI:
- mieszanka sałat
- 2 średnie buraki
- kiełki np. brokułu
- pestki dyni
- ser kozi ok. 100 g
- olej
- 1 łyżka miodu
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz do smaku
Buraki myjemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez około 120 minut. Po ostudzeniu obieramy ze skórki. Sałatę myjemy i rozkładamy na talerzach. Dostajemy: kiełki, upieczone pokrojone w grube plastry buraki. Przygotowujemy sos: miód mieszamy z olejem konopnym (jako alternatywę możemy zastosować również odmianę 30 % ) musztardą, cytryną oraz solą i pieprzem. Polewamy sosem sałatkę. Ser kozi kroimy w plastry i rozkładamy na sałatce. Na suchej patelni prażymy pestki dyni, uważając, żeby się nie przypaliły. Sałatkę posypujemy uprażonymi pestkami.
KONOPCE SŁODKOŚCI (czas przygotowania 15 minut)
SKŁADNIKI:
- 2 łyżki oleju z konopi
- 1 łyżki masła
- łuskane ziarno konopi
- 100g daktyli
- orzeszki ziemne
- Orzeszki ziemne i pokrojone daktyle bez pestek zmiksuj w jedną masę. Dodaj olej konopny i masło.
Wymieszaj wszystko dokładnie. Powstałą masę pokrój w kostkę. Następnie każdą z osobna obtocz w przygotowanych wcześniej nasionach konopnych. Przed podaniem umieść gotowe słodycze na kilkadziesiąt minut w lodówce. Można je też zjeść od razu po przygotowaniu.
Książki kucharskie must have
W jaki sposób najlepiej poszukiwać nowych rozwiązań kulinarnych a dokładniej przepisów ? Możliwości jest wiele. Jedną z nich mogą być rekomendacje od znajomych. Co wydaje się ciekawym rozwiązaniem bo oprócz przepisu możemy uzyskać również opinię na temat smaku finalnego produktu. Oczywiście możemy poszukać nowych przepisów za pośrednictwem Internetu zarówno w wersji papierowej jaki i video. Jest coraz więcej poradników gastronomicznych składających się krótkich filmów przedstawiających sposób przygotowania dań. Moim faworytem będzie zdecydowanie korzystanie z nieśmiertelnych książek kucharskich, które w jednym miejscu będą posiadały całą gamę interesujących dla nas przepisów.
Podsumowanie
Wykorzystanie produktów konopnych w kuchni może okazać się świetną alternatywą dla codziennego przygotowywania posiłków. Zachęcamy do tego aby poszerzać horyzonty gastronomiczne wyszukując coraz to nowe przepisy zawierające w swoim składzie konopie. Dzięki takiemu podejściu można przełamać pewną monotonię w kuchni i przy okazji zaprezentować znajomy i rodzinie naprawdę oryginalne propozycje dań w nowym konopnym wydaniu. Jako alternatywę dla typowego oleju z konopi można stosować olejki CBD, które oprócz walorów smakowych posiadają bardzo cenne właściwości terapeutyczne.
Eco Flowers s.c.
ul. Marii Skłodowskiej-Curie 4A
90-505 Łódź
biuro@trafka.pl
NIP: 947 200 08 51